5 aandachtspunten bij het afsluiten van een Land Rover autoverzekering

Een nieuwe of gebruikte Land Rover gekocht? In dat geval wilt u uw auto ook op een goede manier verzekeren. Bij het verzekeren van uw Land Rover zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waarover u meer leest in deze blog.

Dekking

Als u een (nieuwe) Land Rover aanschaft, bent u standaard verplicht een WA-verzekering te hebben, waardoor derden die schade lijden, door een ongeval, een vergoeding krijgen van de verzekeraar. Een WA-verzekering dekt echter niet de schade aan uw eigen auto, wat vooral bij schade aan uw gloednieuwe auto erg vervelend kan zijn. Het is dan ook verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe auto te kiezen voor een beperkt allrisk dekking. Als de auto tussen de 3 en 8 jaar oud is, kan deze prima worden verzekerd met een beperkt casco dekking.

Schadevrije jaren

Voor ieder schadevrij jaar dat u rijdt, ontvangt u een tredenkorting op de premie van uw verzekeraar. Bij het claimen van schade, zakt u een aantal treden terug in het zogeheten bonus/malussysteem, wat resulteert in een hogere premie. Het aantal treden dat u terugvalt in geval van schade, kan per verzekeraar echter sterk verschillen. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat een autoverzekering met een zeer goedkope premie, een enorme terugval heeft wanneer er schade bij uw Land Rover wordt geclaimd. Meer infomratie over de bonus-malus-ladder vindt u in deze blog van Pricewise.

Total loss schadevergoeding

Een auto wordt dikwijls als total loss beschouwd, wanneer het schadeherstel na een ongeval meer kost dan de auto zelf. Wanneer uw Defender, Discovery of Range Rover total loss is door toedoen van de bestuurder, wordt de schade doorgaans niet vergoed met een WA-verzekering of een beperkte cascodekking. Een allrisk verzekering vergoedt daarentegen wel de dagwaarde van de Land Rover. Vooral bij aanschaf van een nieuw model (bijv. een Evoque of Range Rover) is het de moeite waard om een allrisk verzekering te kiezen, omdat verzekeraars vaak in het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto vergoeden.

Wel of geen inzittendenverzekering

Vaak wordt naast een autoverzekering ook direct een inzittendenverzekering afgesloten, zodat medepassagiers zijn meeverzekerd in geval van schade. Inzittenden zijn echter al meeverzekerd, en hebben de mogelijkheid om eventuele schade te verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder. Dit kan ook de bestuurder van de andere auto zijn indien hij/zij het ongeluk heeft veroorzaakt. De enige uitzondering op de regel is wanneer bij een ongeval geen schuldige kan worden aangewezen. In dat geval zal de WA-verzekering enkel een vergoeding aan de bestuurder toekennen.

Indien u een inzittendenverzekering wenst af te sluiten, heeft u de keuze tussen een ongevallen inzittendenverzekering en een schade inzittendenverzekering. De eerste optie keert een vast bedrag uit in geval van overlijden op blijvende invaliditeit. Bij de tweede optie wordt de werkelijk geleden schade vergoed.

Schade in het buitenland

Als u vaak met uw Range Rover of Land Rover op vakantie gaat, kan het belangrijk zijn om de dekking van uw autoverzekering in het buitenland te weten. De meeste informatie kunt u vinden op uw internationale autopaspoort, de groene kaart. Op de kaart staat duidelijk aangegeven in welke landen de groene kaart geldig is en schade door uw verzekeraar in Nederland wordt vergoed. Overige zaken, zoals het regelen van vervangend vervoer en service bij pech, zijn echter niet standaard verzekerd. Het is dan ook handig om deze zaken goed door te nemen met uw autoverzekeraar.

Overig nieuws