Tweedehands auto’s, waar moet je op letten?

Auto occasions kunnen je veel geld besparen ten opzichte van nieuwe auto’s, maar wanneer je niet zorgvuldig bent bij het doen van een aankoop valt dit soms nogal tegen. Hierom hebben we een artikel geschreven met de belangrijkste dingen om op te letten bij de aanschaf van een tweedehands auto. 

Bekijk de onderhoudshistorie

Het is van belang dat de auto die je koopt goed onderhouden is. Dit betekent niet dat alles vervangen hoeft te zijn, maar wel dat de auto regelmatig een beurt gekregen heeft. Je kan dit nazoeken in de onderhoudshistorie van de auto. Controleer ook de kilometerstand van de auto door middel van een NAP check. 

Qua onderhoud is het belangrijk dat tijdig oliën zijn vervangen. Ook sommige onderdelen zoals distributieriemen hebben vaak een bepaalde levensduur. Zoek online dus op hoe lang deze gemiddeld meegaan en controleer of de onderdelen tijdig zijn ontvangen om onverwachte kosten te voorkomen. 


Elektrische onderdelen zoals een bobine hoeven niet zomaar vervangen te worden. Als er veel reparaties zijn geweest aan onderdelen waarbij je het niet verwacht is het verstandig om de auto goed te laten inspecteren voor aankoop door een monteur met kennis van zaken. Zo weet je dat je geen kat in de zak koopt. 

Controleer de belangrijkste slijtageonderdelen zelf

Het is essentieel om te kijken naar de belangrijkste slijtageonderdelen. Denk hierbij aan banden, remmen, maar kijk ook of de vering nog naar behoren werkt. De banden controleer je op profiel, schades en scheurtjes en de vering door op alle hoeken van de auto te drukken. Als hij onrustig heen en weer blijft veren dan is de vering waarschijnlijk niet meer goed. Dit kan behoorlijke kosten met zich meebrengen.

Maak een testrit

Maak altijd een testrit bij aanschaf van een auto. Je kan door goed te luisteren en te voelen achter veel informatie komen. Let erop dat de auto in een rechte lijn kan rijden (ook als je hard remt) en luister goed naar de motor. Voordat je wegrijdt is het goed om alvast even onder de motorkap te kijken. Controleer of er geen olievlekken zichtbaar zijn en of onder de oliedop geen grijze drap zit. Dit kan duiden op vocht in het motorblok en zorgt voor prijzige reparaties. 

Wil je zeker weten dat je een goede beslissing maakt? Laat de auto dan altijd controleren door een onafhankelijke monteur. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. 

Overig nieuws