Alles verandert steeds sneller, ontwikkelingen staan niet stil. Ook de electrische heftruck kent een snelle evolutie. Duurzaamheid, grotere prestaties, een langere levensduur én vergroening dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van de heftruck. Neem nou de LPG- of diesel-heftrucks die je buiten op het terrein hebt. Hefvermogen wellicht, maar ook veel trilling en herrie. En een nogal belastende uitstoot. Een moderne electrische heftruck doet hetzelfde werk maar stil en zonder uitstoot. Met goede bodemvrijheid en op stevige wielen. En ook het onderhoud van deze electrische karretjes is veel geringer dan de oude modellen.
Welke heftruck gaat het worden?
Maar misschien heb je buiten geen heftrucks nodig. Doen ze hun werk alleen in de hallen en magazijnen. Elke ondernemer stelt zijn eigen eisen aan z’n korte transportlijnen. Wie de aankoop van nieuwe heftrucks overweegt, komt dan ook voor de volgende vragen te staan:
- wat wil ik dat de heftruck gaat doen
- heb ik een heftruck voor binnen nodig, wil ik er een voor buiten; of voor allebei
- welk hefgewicht moet mijn heftruck aankunnen
- welke hefhoogte heb ik echt nodig
- welke wendbaarheid moet de heftruck hebben (drie wielen, kleine draaicirkel)
Moet je electrische heftruck een krachtpatser zijn?
Beantwoording van dit soort vragen brengt je bij de heftruck die jouw werk het best kan verzorgen. Iedereen heeft zijn eigen manier van stellingenbouw, gangpaden zijn nooit overal gelijk en ook de inrichting van hal-, magazijn- of terreinruimte niet. Waar hij ook staat en draait, de heftruck moet kunnen heffen. Het hefvermogen dat je nodig hebt is dan ook belangrijk. De volgende standaard hefvermogens zijn er:
- 1800 kilo
- 2500 kilo
- 3000 en 3500 kilo
- 7000 kilo
Accukeuze bij de electrische heftruck
Een goede ondernemer neemt bij vervanging van zijn heftruck park duurzaamheid en afbouw van fossiele energie mee in de aankoop overweging. Een electrische heftruck is dan ook een goed alternatief voor vervuilende exemplaren. Alleen ben je er dan nog niet helemaal. Want niet elke accu is gelijk. Een heftruck die draait op een Lithium-ion accu is niet gelijk aan eentje die een LFP-accu heeft. Wat het verschil is? De LFP-accu-techniek is verder gevorderd dan die van Lithium-ion. DE LFP-accu gaat tot vier keer zo lang mee; net zo lang als de hele levensduur van de heftruck. Bovendien bestaat er bij lithium-ion altijd het gevaar dat de accu oververhit raakt en voor brand problemen kan zorgen.
Rust overdag voor een laadbeurt van de accu?
Een heftruck met een LifePO4-accu (LFP-accu) is dan de beste keuze. De krachtig presterende batterijen zijn onderhoudsvrij en hoeven tijdens de levensduur van de heftruck ook niet vervangen te worden. Dat scheelt weer geld. Een laatste punt van zorg is dan nog het (bij)laden van de accu. Is het voor jouw situatie nodig dat de heftrucks doorlopend aan het werk blijven? Dan valt een heftruck met een extra zwaar accupakket aan te raden. Deze heffen op dit moment tot 5000 kilo. Ze blijven hun werk de hele dag doen en hoeven niet te worden bijgeladen. Heb je in je organisatie wel de mogelijkheid om gedurende de dag je heftruck even op te laden? Bijvoorbeeld tijdens koffiepauzes of tussen de middag? Dan kun je toe met een electrische heftruck die een normale LFP-accu heeft.
Klik hier om de nieuwste elektrische voertuigen te bestellen.